Dear visitor,
We receive many questions about the material and manufacture of enamel.
How to cook, fry, bake properly with enamelware, how to care for it and
where to buy RIESS enamel and much more.
We have collected and answered the most questions arising
and answered them in our FAQ.
You want to find a RIESS dealer
near you or find a RIESS online shop:
Which materials is porcelain enamel made from?
Porcelain enamel is made from pure, natural materials. Very light, smeltable glass, made of silicates and oxides, is applied to the steel, cast iron or stainless steel base. It is fired at a very high temperature (approx. 850° C) for a short time and forms a chemical-physical connection with the base material in the furnace. In a nutshell, enamel is therefore glass on iron, smelted together in a furnace.
How and where is RIESS porcelain enamelware manufactured?
RIESS porcelain enamelware is made very carefully by hand in our porcelain enamel factory in Ybbsitz in the Lower Austrian Mostviertel region. The production process is CO2 neutral, due to the use of green energy from our own three hydroelectric power plants.
You can find more information on the detailed manufacture process under Porcelain Enamel.
What are the advantages of RIESS porcelain enamelware?
- CO2 neutral production in Austria.
- Suitable for induction and all other types of cooker
- Cut and scratch-resistant
- Anti-bacterial and easy to clean
- healthier and energy-saving cooking
- Odour neutral
- Heat-resistant up to 450°C – maximum recommended operating temperature is 220°C
- Extremely durable if cared for and used properly
- Available in a variety of colours and designs
- Completely recyclable into scrap metal
Kann man eine Betriebsbesichtigung der Emaille-Manufaktur mitmachen?
Finden Sie hier alle Details zur Betriebsbesichtigung
Woran erkenne ich die typischen Merkmale der Handarbeit?
All unsere Produkte werden in der Emaillemanufaktur in Ybbsitz handgefertigt. Zuerst werden die Rohformen der Produkte in unseren Maschinen geformt, danach Griffe geschweisst bevor die Produkte emailliert werden. Mehr Infos dazu auf unserer Seite Emaille Herstellung.
Diese Handarbeit kann man an jedem unserer Produkte erkennen, denn es gibt einige typische Merkmale, die anders als viele denken keine Fehler sind, sondern die verschiedene Phasen des Wegs vom Blech zum Topf zeigen: etwa die Schweißnaht an den Henkelinnenseiten, die Auflagepunkte für unsere Haken, mit denen wir die Ware vor dem Brennen aufhängen und einige mehr. Wir haben alle Merkmale auf unserer Seite “Ehrliche Handarbeit” zusammengefasst. Hier gehts zur Seite Handarbeit.
All unsere Produkte werden in der Emaillemanufaktur in Ybbsitz handgefertigt. Zuerst werden die Rohformen der Produkte in unseren Maschinen geformt, danach Griffe geschweisst bevor die Produkte emailliert werden. Mehr Infos dazu auf unserer Seite Emaille Herstellung.
Diese Handarbeit kann man an jedem unserer Produkte erkennen, denn es gibt einige typische Merkmale, die anders als viele denken keine Fehler sind, sondern die verschiedene Phasen des Wegs vom Blech zum Topf zeigen: etwa die Schweißnaht an den Henkelinnenseiten, die Auflagepunkte für unsere Haken, mit denen wir die Ware vor dem Brennen aufhängen und einige mehr. Wir haben alle Merkmale auf unserer Seite “Ehrliche Handarbeit” zusammengefasst. Hier gehts zur Seite Handarbeit.
Warum bleibt an manchen Stellen Eisen sichtbar?
Auf schmalen Kanten kann die Emaille nicht haften, etwa auf der Unterseite von gebogenen Bördelrändern oder auf offenen Rändern. Hier geht’s zu allen typischen Merkmalen der Handarbeit. Link zu https://www.riess.at/handwerk-typische-merkmale/
Warum sind an den Innenseiten der Hohlgriffe schmale Nähte sichtbar?
Unsere Produkte haben (je nach Modell) zwei bis vier Emailleschichten: Grundemaille und farbgebende Deckemaille. Da die Grundemaille während des Brennens leicht nach außen tritt, entsteht die für die Emaillierung typische Linie – genannt ‚Naht“. Diese befindet sich innen an den Hohlgriffen und an der Stelle, wo der Griff angeschweißt wurde.
Which quality standards were used by RIESS and by whom are the products tested?
We are following the strict quality standards of the European Enamel Authority.
All RIESS product are checked and tested by official Austrian testing houses such as “Lebensmitteluntersuchungsanstalt ” and the OFI Wien for following the European and Austrian Laws regarding the use of lead, cadmium, antimony, barium and zinc.
Can enamelware be used by people allergic to nickel?
Enamelled cookware has an iron core and a pore-free surface and can be safely used in case of nickel allergy.
Does RIESS enamelware contain lead?
At the beginning of the technique of enameling lead was technically necessary for the enameling process. In the mid of 19th century however new process technologies without using lead were developed to connect glass and iron to a new composite material.
For porcelain enamel in touch with food using lead in the production process is not allowed by law. This is regulated by the following regulations: Regulation (EC) 1935/2004, (EC) No. 2023/2006 , EN ISO 4531:2022, Austrian Ceramics Regulation BGBL. No. 259/2006.
How can cracks form in porcelain enamel? How can I avoid them?
Don’t forget: enamel is a coating made of glass! To prevent cracks, adhere to the following points:
- Never place heated enamel cookware in cold water, leave it to cool down first
- Enamel has the same characteristics as glass and cracks can emerge due to the temperature shock.
- Never heat up the cookware without contents.
- Never start the cooking/frying process with a high heat, and NEVER use the boost function on an induction oven.
How can I save energy when cooking with enamel?
We have summarised our tips for healthier cooking and saving energy here
How do I care for and clean enamelware properly?
Porcelain enamel is glass-coated iron and is very easy to clean thanks to its smooth, non-porous glass surface. You will find helpful tips on this subject here.
Warum muss man Emaillegeschirr langsam und stufenweise erhitzen?
Die Vorgehensweise des langsamen Erhitzens hat folgende physikalische Ursachen: Jedes Material dehnt sich bei Erwärmung aus, daher hat jede Pfanne auch eine – gesetzlich vorgegebene – leichte Hohlwölbung nach innen. Durch das langsame, stufenweise Erwärmen kann sich der Pfannen- oder Topfboden überall gleichmäßig erwärmen bzw. kann sich so das Material gleichmäßig ausdehnen. Bei zu rascher Hitzezufuhr dehnt sich der Boden jedoch zu weit aus, sodass sich der Boden nach außen oder innen wölbt.
What must I bear in mind when disposing of old enamelware?
Porcelain enamel is made from 100% natural materials and can be recycled as scrap metal in its entirety.
Can RIESS enamelware be used with induction cookers? For what kinds of cooker is enamelware generelly suitable?
RIESS enamelware has a magnetisable ‘core’ and is therefore perfectly suitable as induction cookware. Our cookware can be used with all kinds of cookers: electric, gas, ceramic, induction or barbecues.
Enamelware is not suited for microwave ovens.
Can I use enamelware in microwave ovens?
Microwaves cannot penetrate metal and therefore food in metal kitchenware will not be heated. Thats the reason why enamelware with its iron core and kitchenware made from stainless steel, copper, cast iron or aluminium are NOT suited for microwave ovens.
Can I also use enamelware for freezing food?
Yes! Due to its smooth, non-porous glass surface, no dirt can get under it. Porcelain enamel is also anti-bacterial and, due to its natural materials, odour neutral. This means that enamelware is perfectly suitable for freezing and storing without affecting the flavour of the food inside.
How do I cook, roast and bake properly with enamelware?
Cooking with enamelware is becoming more and more popular. As porcelain enamel heats up very quickly and retains heat perfectly, there are a few things you should note to prevent the pot or pan from overheating, which leads to the food burning. You can find more about this in our Use and Care page.
How can I save energy when cooking with enamel?
We have summarised our tips for healthier cooking and saving energy here
How do I cook with induction to save energy?
Cooking with RIESS enamel on induction stoves is extremely energy-saving, as it uses more than 97% of the power output.
Due to the almost direct energy transfer from the bottom to the food, the cooking time is extremely short with RIESS enamel cookware and the cooking process as a whole is very fast and energy-saving. To avoid overheating of the pot and burning of the prepared meal please follow our tipps for induction cooking.
– Choice of power output
Every induction stove is different. Please inform yourself about the different switching steps’ power output before using them for the first time. To boil water (at 100 °C) they only need 500 watts of power, to deep-fry (at 180 °C fat temperature) about 1,700 watts.
A tip: Since RIESS enamel conducts heat optimally through the iron core, it is better to start with a low power output and increase it as required.
– Choice of hob ( only for induction hobs without automatic pan detection)
With induction stoves, only the cookware is heated up (provided they are induction cookware) but cooking is still the most effective and gentle for food and cookware if the pot and hob diameters match as far as possible and never put a pot on a smaller cooking field.
Why is cooking with porcelain enamel healthier?
Cooking with enamelled cookware means health and indulgence. Given its smooth, pore-free surface, it is also recommended for 5 element nutrition cooking.
This is because enamel has a neutral taste and is made from natural materials. All foodstuffs retain their pure taste.
The design of the bottom and sides of RIESS pots results in good heat retention and consistent transfer of heat to the fried, cooked or baked product. This means that cooking temperatures which are considerably lower than normal are sufficient. Accordingly, not only is food cooked more gently, but the pots also save energy. You can find more information on our Use&Care site.
Why do the pot handles get hot during cooking and baking?
That is because all of the handles and lids have steel centres. These get hot quickly when cooking on the hob or in the oven. Therefore please always use dry potholder when touching the handles and lid of hot enamelware.
How can I avoid food burning on and how do I remove tough burns properly and carefully?
Due its iron core, enamel cookware heats up quickly and retains heat in the most effective manner. Always heat up the cookware gradually and never begin on the highest setting to prevent the pot or pan from overheating, which leads to the food burning
We have put together some tips for cooking, frying, baking with enamelware and for cooking on induction stoves under “Use&Care” and continuing pages.
Was passiert, wenn Emaillepfannen überhitzt werden?
Bei zu rascher Erhitzung, bei Erhitzung der Pfanne ohne Inhalt oder bei Verwendung eines zu kleinen Kochfelds wird der Pfannenboden nicht überall gleichmäßig erwärmt. Dadurch kann es zu Verformungen kommen, weil sich das Material nicht gleichmäßig ausdehnen kann.
Es ist daher wichtig die Pfanne niemals leer und auf einem zum Durchmesser der Pfanne passendem Kochfeld LANGSAM und STUFENWEISE zu erhitzen. Das gibt dem Material Zeit für eine gleichmäßige Erwärmung und Ausdehnung.
Bitte beachten Sie daher beim Gebrauch von Emaillepfannen unsere Gebrauchshinweise in Einlegern oder auf unserer Website: https://www.riess.at/gebrauch-pflege/braten/
Die Vorgehensweise des langsamen Erhitzen hat folgende physikalische Ursachen: Jedes Material dehnt sich bei Erwärmung aus, daher hat jede Pfanne auch eine – gesetzlich vorgegebene – leichte Hohlwölbung nach innen.Durch das langsame, stufenweise Erwärmen kann sich der Pfannenboden überall gleichmäßig erwärmen bzw. kann sich so das Material gleichmäßig ausdehnen. Bei zu rascher Hitzezufuhr dehnt sich der Boden jedoch zu weit aus, sodass die Pfanne sich nach außen oder innen wölbt.
Braten in der Emaillepfanne geht so am besten: Bei kleiner oder mittlerer Stufe den Bratvorgang starten und dann stufenweise bis zur gewünschten Stufe regeln. Sobald die gewünschte Brattemperatur erreicht ist, kann man zurückschalten, da Emaille die Hitze sehr gut speichert und so Energie gespart wird. Emaille ist hitzebeständig bis über 400 Grad – die optimale Betriebstemperatur für gesundes Kochen liegt jedoch bei maximal 220°.
Warum wölbt sich der Pfannenboden meiner Emaillepfanne?
Emaille besteht aus Glas und Eisen, diese beiden Materialien erwärmen und dehnen sich wie jedes Material bei Wärme aus.
Damit sich die Hitze im Pfannenboden gleichmäßig im gesamten Boden verteilen kann, muss die Pfanne – beginnend bei kleiner oder mittlerer Stufe – stufenweise erwärmt werden. Mit dieser Vorgehensweise verteilt sich nicht nur die Wärme überall gleichmäßig im Boden, auch das Material kann sich gleichmäßig ausdehnen. Die Pfanne liegt so nach der Erwärmung eben und gerade am Kochfeld auf und « schaukelt » nicht.
Keinesfalls darf die Pfanne ohne Inhalt von Beginn an auf höchster Stufe erhitzt werden. Dies führt dazu, dass sich die Hitze nicht im gesamten Pfannenboden gleichmäßig verteilt und das Material sich so nicht gleichmäßig ausdehnen kann. Dies kann zu Überhitzung und einer unerwünschten Wölbung des Pfannenbodens führen.
Alle Hinweise zum richtigen Braten in der Emaillepfanne in Text und Video finden Sie hier: https://www.riess.at/gebrauch-pflege/braten/
Warum sollen Durchmesser des Pfannenbodens und des Kochfelds übereinstimmen?
Beim Braten in der Emaillepfanne muss das im Durchmesser passende Kochfeld ausgewählt werden. Der Grund liegt darin, dass sich der gesamte Boden der Pfanne und nicht nur ein Teilbereich erwärmen soll.
Aus diesem physikalischen Grund hat jede Pfanne auch eine – gesetzlich vorgegebene – leichte Hohlwölbung nach innen.
Ist das Kochfeld für die Größe der Pfanne zu klein, kann es zu einer Verformung des Bodens kommen, da sich das Material durch die ungleiche Wärmeverteilung ungleichmäßig ausdehnt.
Alle Hinweise zum richtigen Braten in der Emaillepfanne in Text und Video finden Sie hier: https://www.riess.at/gebrauch-pflege/braten/
Kann Emaillegeschirr nach Abplatzungen oder Kratzern weiter verwendet werden?
Emaille ist extrem kratz – und schnittfest, aber vergessen Sie nicht Emaille ist eine Beschichtung aus Glas! Ein Sturz auf einen Steinboden oder Zusammenstoß mit einem harten Gegenstand kann zu Abplatzungen führen.
Sollte dies trotz aller Sorgfalt passiert sein – ist das optisch schade. Sie können die Form aber ohne Bedenken weiterverwenden. Bei Abplatzungen im Inneren des Geschirrs, wo es zu Kontakt mit den Speisen kommt, empfehlen wir jedoch das Produkt auszutauschen, da die optimale Hygiene nicht mehr gegeben ist.
Mit Messern, Gabel oder Küchenhelfern können Sie bedenkenlos schneiden oder Speisen entnehmen. Durch unsachgemäße Reinigung kann es zu glanzmindernden, aber gesundheitlich unbedenklichen Kratzspuren kommen. Dies ist schade, da der schöne Glanz des Emailles verloren geht.
How can cracks form in porcelain enamel? How can I avoid them?
Don’t forget: enamel is a coating made of glass! To prevent cracks, adhere to the following points:
- Never place heated enamel cookware in cold water, leave it to cool down first
- Enamel has the same characteristics as glass and cracks can emerge due to the temperature shock.
- Never heat up the cookware without contents.
- Never start the cooking/frying process with a high heat, and NEVER use the boost function on an induction oven.
How do I care for and clean enamelware properly?
Porcelain enamel is glass-coated iron and is very easy to clean thanks to its smooth, non-porous glass surface. You will find helpful tips on this subject here.
Wie entfernt man die Reste von angebrannten Speisen sachgemäß?
Angebrannte Speisereste in Kochtopf oder Pfanne lassen sich durch Einweichen mit Spülwasser ganz mühelos entfernen:
Füllen Sie Wasser und Spülmittel ein und lassen dieses kurz aufkochen. Nun lassen sich Rückstände mit der glatten Seite des Putzschwamms oder weicher Bürste leicht entfernen.
Alle Infos zur richtigen Pflege und Reinigung von Emaillegeschirr.
Can I put enamelware in the dishwasher?
Enamelware can be cleaned in the dishwasher, ideally on the gentle glass programme. Please first remove all remnants of food, burnt-on food and rinse the pan with warm water.
We recommend manual cleaning if you wish to retain the brightness of the porcelain enamel for as long as possible.
Black marks are forming on the base of the pan, where do they come from and how can I remove them?
Scratch-like marks can form due to stainless steel cutlery being used. Thereby, it is mostly just metal abrasion, which can easily be removed with the help of scouring milk or RIESS enamel care. Please do not use wire brushes, steel wool, scouring agents containing sand or cleaning sponges with ceramic particles under any circumstances. These can scratch the surface.
How long can I use RIESS premium porcelain enamel products for?
If cared for well and used properly in cooking, our products are extremely long-lasting and, at best (depending on their frequency of use), could be an heirloom for the next generation.
RIESS KELOmat GmbH
Maisberg 47
A-3341 Ybbsitz
Telefon: +43 7443 86315 0
E-Mail: anfragen [at] riess [dot] at
Wir sind erreichbar für Sie
Mo – Do 08:00 bis 12:00 / 13.30 -15:30
Frei 8:00 – 13:30